מהו בעצם הסכם חיים משותפים ולמי הוא מתאים?
הסכם חיים משותפים מתאים לזוגות אשר אינם יכולים להינשא מבחינת הדת במדינת ישראל, לדוגמא זוגות חד מיניים או כאלה אשר אינם רוצים להינשא מסיבה זו או אחרת. זוגות אלו יכולים להסדיר ביניהם כל הוראה שהיא לעניין היחסים ביניהם בכל סוגיה שהיא הן בהיבטים הרכושיים, הן בהיבטים הזוגיים ובעצם בכל נושא אחר שברצון הזוג להסדיר והכל בעזרת חתימתם על הסכם החיים המשותפים.
הסכם מסוג כזה נותן בעצם שכבת הגנה לזוגות, בכך שמראש הוא צופה בעיות עתידיות היכולות לצוץ בין בני זוג ומראש מסדיר אותם בצורה מדויקת וחשוב מכל, בצורה המוסכמת על הצדדים.
נוסף על כך, זוגות אשר אין ביכולתם להינשא כדת וכדין במדינת ישראל, יכולים להשתמש בהסכם מהסוג הזה על מנת שייתן לזוגיות שלהם תוקף רשמי וליצור בין בני הזוג מחויבות חזקה יותר ובכך לשמור על הזוגיות ובה בעת להגן על בני הזוג במידה ומחליטים להיפרד.
חשוב לדעת שעל אף האופציה לעריכת הסכם חיים משותפים, ישנם שתי סוגיות שאותן לא ניתן לאכוף במקרה הצורך במסגרת הסכם שכזה והם סוגיית המשמורת וסוגיית המזונות, נניח אם חלף זמן רב ממועד חתימת ההסכם, ובמסגרת ההסכם הוכנס סעיף בדבר מזונות ילדים, אך כעת ישנו שינוי נסיבות כזה או אחר, הרי שניתן להתנגד להוראות הנוגעות למזונות ומשמורת הקבועות בהסכם.
רוצה לאמור: סוגיות המזונות, המשמורת והסדרי השהיה, הינן סוגיות אשר ניתן לשנותן בהתקיים שינוי נסיבות במועד כניסתן לתוקף.