הסכם ממון

אין כמעט דבר פחות רומנטי מהסכם ממון: כולנו רוצים להיסחף אל חיי הנישואין שלנו על כנפי הרומנטיקה וללכת חבוקים אל השקיעה כמו שהוליווד לימדה אותנו.לדבר לפני החתונה על הסדרים של חלוקת רכוש בעת גירושין נראה ממש לא במקום ומחרב את כל הכיף של תכנון חתונה.
אבל אם נזכור שחתונה אינה רק ערב קסום אחד אלא תחילתו של מסע משותף בן שנים רבות נבין שאולי יש עוד דברים שכדאי לחשוב עליהם חוץ מרומנטיקה.
יתרונותיו של הסכם ממון שנכרת עם הנישואין הוא בכך שניתן לקבוע את חלוקת הרכוש – ולעיתים גם ענייני מזונות ואחזקת ילדים – בשלב בו בני הזוג אוהבים זה את זה והכעס והשנאה שעלולים להתלוות להליך גירושין אינם משבשים את שיקול דעתם. הסכם ממון – מה חשוב לדעת?

זוג שיתגרש לאחר שחתם על הסכם ממון יגלה שיש לו הרבה פחות נושאים לריב עליהם. כתוצאה מכך ניתן לצמצם מאוד את ההליכים המשפטיים בין בני הזוג ולחסוך הן בכסף והן במתח, חרדה וכעס.

על מנת שהסכם אכן יהיה הסכם ממון לא די לנסח הסכם ולחתום עליו אלא יש לאשר אותו באופן הקבוע בחוק יחסי ממון. ניתן לאשר את הסכם הממון לפני הנישואין אצל נוטריון או אצל רושם הנישואין (בדרך כלל הרב) או שניתן לאשרו לאחר הנישואין בביהמ"ש לענייני משפחה או בביה"ד הרבני.

ההמלצה שלנו היא העדיף אישור בביהמ"ש לענייני משפחה ולבקש כי ביהמ"ש לא רק יאשר את ההסכם אלא גם יתן לו תוקף של פסק דין.

מתי כדאי לעשות הסכם ממון? קודם כל כאשר ההסדר של איזון המשאבים לא מוצא חן בעינכם ואתם רוצים הסדר אחר. למשל אם אינכם רוצים לשתף את בן זוגכם בפנסיה שתצברו במהלך הנישואין. במקרה כזה הסכם ממון – אם תדאגו לאשר אותו כנדרש בחוק – יבטיח לכם חלוקה כלבבכם.

המקרה השני הוא רכוש שיש לפני הנישואין ושקיים חשש ש"יתערבב" במהלך הנישואין. למשל: הבעל קנה דירה לפני שנישא והיא רשומה על שמו אבל הוא משלם משכנתא על חלק מהדירה וממשיך בתשלומים גם לתוך הנישואין מכסף שהוא מרוויח במהלך הנישואין.

בנוסף היו מקרים שבהם בתי המשפט קבעו שרכוש שניתן במתנה או בירושה בכל זאת יאוזן אם הוכח שבן הזוג השתתף באחזקה או שיפוץ או אם הוא רומה ע"י בן זוגו שאמר לו כי הרכוש גם שלו. מקרה כזה הוא של אישה שהאמינה לבעלה כי אין צורך שבני הזוג יקנו דירה כי הרי יש להם דירה שירש הבעל מהוריו. ביהמ"ש פסק כי התנהגותו של הבעל מחייבת לתת לאישה מחצית מערך הדירה. לפיכך אם רוצים להבטיח באופן מוחלט רכוש שנרכש לפני הנישואין או ניתן במתנה או ירושה במהלכם כדאי לערוך הסכם ממון. על אופן עריכת הסכם ממון נעמוד במאמר נפרד.

חשוב מאוד להיעזר בעורך דין בניסוח הסכם ממון שכן ניסוח לא מספיק דווקני יכול ליצור בעיות בעתיד. זכרו כי הסכם ממון – שנקרא במקרה כזה הסכם חיים משותפים – יכול להועיל גם לזוגות שחיים יחדיו ללא נישואין. גם הסכם חיים משותפים כדאי מאוד לאשר בביהמ"ש.

 

דילוג לתוכן