תופעת הניכור ההורי, מתרחשת בעצם כאשר הורים עוברים תהליך גירושין/היפרדות/ או אפילו מריבה קשה ובמהלך התהליך, הילדים (בדרך כלל בחסות אחד ההורים) נוטים לצדד בהורה אחד, תוך כדי סלידה מההורה השני, לעיתים עד כדי ניתוק הקשר עימו.
אני בטוחה וסמוכה כי כל הורה אשר יקרא את הקטע הבא, או שמע בעבר את המושג "ניכור הורי", לא מייחל לעצמו ו/או לילדיו להגיע לסיטואציה כזו.
לכן לכל ההורים שלא נמצאים כרגע בסיטואציה של "ניכור הורי", הדרך האולטימטיבית למניעת תרחיש עתידי שכזה היא פשוט מודעות! מודעות עצמית למושג "ניכור הורי" ומודעות עצמית לכך שלניכור הורי ישנם השלכות הרסניות ולרב בלתי הפיכות על ילדינו.
אז איך בעצם מתחיל תהליך של ניכור הורי אתם שואלים? תתארו לעצמכם סיטואציה שיכולה להתרחש בכל בית, שעת ערב, ההורים כבר שניהם עייפים ועמוסים לאחר יום עבודה
ופתאום אל מול הילדים מתפתח לו ריב על נושא כזה או אחר (באמת שלא חסר על מה לריב) ואז הילדים בעצם צופים מהצד על ההורים שלהם רבים.
לאחר כמה דק' של צעקות, האבא לצורך ההמחשה, קם ויוצא מהבית או עולה לחדר והילדים נשארים עם אימם, כאשר זו טעונה ועצבנית מהמריבה שכרגע היא עברה.
כאן בסיטואציה הזו, ההורה הטעון אשר נותר עם הילדים, עלול לזרוק לאוויר הערות מהסוג "איזה מטומטם הבן אדם הזה…", איך אני שונא את האישה הזאת…" "בחיים אני לא מדברת איתו יותר…" ועוד משפטים רבים וקשים שכל אחד מאיתנו בטוח מכיר, אבל פרט אחד נשכח ושכחנו לשים לב, כי הילדים ממש כאן לידנו, שומעים וסופגים הכל. לדבריה של ד"ר קיבנסון, ראייתם של ילדים, בעיקר בגילאים קטנים, הינה ראייה של או שחור או לבן, אין משהו באמצע, לכן כאשר בין הורים מתפתחת מריבה כזו או אחרת, הם עלולים
לבדם להגיע למסקנות של מי "אשם" ובראייתם המצומצמת הם מאשימים את ההורה הנבחר בכל ומתחילים לפתח כנגדו כעס מסוים.
והינה לנו סיטואציה שכיחה שיכולה בקלות להתרחש בכל בית ובסופו של דבר עלולה לפגוע קשות בילדים, עכשיו תתארו לעצמכם מה ילדים עוברים כאשר ההורים שלהם לא רק רבים, אלה באמת עוברים הליך גירושין סוער.
במהלך שנותיי הרבות בהן אני מייצגת לא מעט לקוחות בתחום דיני המשפחה, לא פעם ולצערי ולא פעמיים, נתקלתי בסיטואציות שבהם קיים ממש ניתוק טוטאלי בין הילדים לאחד ההורים וכל זאת, רק בגלל ההסתה שנעשית על ידי ההורים, בין אם בכוונה ובין אם לא. העצוב הוא שאף לאחר שההורים מסיימים את תהליך הגירושין, אותם ילדים נותרים פגועים נפשית לעיתים בצורה כזו שעליהם לעבור טיפולים רבים לצורך ייצוב נפשם הפגועה ולעיתים אף הנזק הוא כה עצום שהוא לא ניתן לתיקון.
לכן, לכל מי שהגיע עד לכאן וקרא בקשב את הכתוב, אני ממליצה תמיד לחשוב צעד אחד קדימה ואפילו כמה צעדים קדימה ולהימנע מכל מה שקשור להתערבות של הילדים ביחסים בין הוריהם.